Με λουκέτο απειλείται το Ορφανοτροφείο Θηλέων "Μέλισσα"

Με λουκέτο απειλείται το Ορφανοτροφείο Θηλέων "Μέλισσα"

Αρ. Πρωτ. 11560/17.02.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με λουκέτο απειλείται ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα», λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ενώ στο αέρα βρίσκονται και τα προνοιακά επιδόματα. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η μετάβαση αρμοδιοτήτων από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στο δήμο, λόγω του σχεδίου «Καλλικράτης» και το κενό που δημιουργείται στη χρηματοδότησή τους. Το Ορφανοτροφείο φιλοξενεί σήμερα 29 παιδιά και απασχολεί 14 άτομα, η αγωνία των οποίων είναι μεγάλη, καθώς οι ίδιοι έχουν γίνει μπαλάκι και κανένας αρμόδιος δεν τους δίνει μια υπεύθυνη απάντηση.

Καθημερινά οι εργαζόμενοι δίνουν πραγματικό αγώνα για να μπορέσει να λειτουργήσει το ίδρυμα, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Μάλιστα, σχολικά συγκροτήματα της περιοχής δώρισαν καύσιμα στο ίδρυμα, ενώ τα τρόφιμα τα στέλνουν σταθεροί χορηγοί του Ορφανοτροφείου. Οι εργαζόμενοι, τέλος έχουν μετατραπεί σε εθελοντές, αφού έχουν να πληρωθούν δυο μήνες. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το γεγονός, ότι η επιχορήγηση που πήρε πέρυσι το ίδρυμα ήταν κατά 32.000 ευρώ μειωμένη σε σύγκριση με άλλα έτη. Και ενώ το σωματείο έχει σημαντική ακίνητη περιουσία, από την οποία αντλεί 6.000 ευρώ μηνιαίως, εντούτοις αυτά δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του ιδρύματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Ορφανοτροφείου Θηλέων «Μέλισσα», η προσφορά του οποίου είναι ιδιαιτέρως  σημαντική;

Απάντηση Υπουργείου